Det Bedste Kernebrød

Hvis du elsker et brød med masser af smag og en saftig krumme…

… så er surdejskernebrød lige brødet for dig! Ved at tilføje udblødte kerner får brødet en fantastisk saftighed og et lækkert bid, samtidig med at det bliver mere næringsrigt og mætter bedre. Dette brød er blevet min nye favorit og go-to opskrift, når jeg gerne vil have et klassisk brød. Jeg ved at du også kommer til at elske det! 🙏

Hvorfor udbløde kernerne?

Når du tilsætter kerner til et surdejsbrød, er det en god idé at udbløde dem først. Dette gør at de ikke trækker fugt fra dejen. Udblødte kerner giver desuden en blødere tekstur og en saftig krumme. Du kan eksperimentere med forskellige kerner og frø såsom hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner eller chiafrø for at få præcis det brød, du bedst kan lide.

Servering

Dette brød smager helt fantastisk i sig selv, og behøver ikke meget andet end smør og en skive ost. Det kan dog bruges til lige hvad man har lyst til f.eks. som base for en lækker sandwich. Takket være de bløde frø og kerner holder brødet sig også lækkert og saftigt i flere dage 😍.

Tid til at fodre surdejen og komme i gang med bagningen! ✨

Det bedste kernebrød (med surdej)

Fantastisk surdejsbrød med frø og kerner. Brødet har en saftig krumme og sprød skorpe.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet hævetid 20 timer
Ret Brød, Surdej
Antal 5 personer

Udstyr

  • Hævekurv Ø25 cm
  • Rismel til hævekurven
  • Dejsnitte

Ingredienser
  

  • 350 gram vand
  • 100 gram surdej
  • 35 gram ølandshvede fuldkorn
  • 465 gram manitoba
  • 10 gram salt

Kerner

  • 1 spsk solsikkefrø
  • 1 spsk græskarkerner
  • 1 spsk hørfrø
  • 30 gram kogende vand

Sådan gør du
 

  • Start med at klargøre kernerne. Bland solsikkefrø, græskarkerner og hørfrø i en skål, og hæld 30 g kogende vand over.
  • Tilsæt vand og surdej til en skål, og rør det godt sammen. Tilsæt ølandshvede og manitoba og rør det sammen til en klistret dej. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Efter 30 minutter: tilsæt de bløde kerner samt 10 g salt til dejen. Ælt det sammen med hånden. Lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
  • Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 5-7 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.

Preshape

  • Når dejen har hævet vendes den forsigtigt ud på køkkenbordet. Jeg vil anbefale at fugte køkkenbordet let med vand, for at dejen ikke klistrer fast.
  • Lav et preshape på dejen: Start med at fugte hænderne med vand. Skub forsigtigt dejen rundt i cirkulære bevægelser, så den strammes op på overfladen. Der skal ikke arbejdes så meget med dejen, kun lige til den er spændt op. Lad dejen hvile 15 min. på køkkenbordet.

Final shaping

  • Spray overfladen af dejen med lidt vand, ELLER drys med en smule rismel. Brug en dejskraber til at vende dejen rundt. Træk forsigtigt i siderne af dejen, så den bliver spredt lidt ud. Fold nu skiftevis højre og venstre side ind langs midten, så du nu har en aflang form. Rul dejen sammen, så du ender med en rund form (undgå at klemme for meget luft ud af dejen).
  • Klargør din hævekurv ved at drysse den med rismel. Vend dejen over i hævekurven (undersiden skal vende op). Lad dejen hvile 10 min, hvorefter du kan sy enderne sammen med fingrene og lukke de huller der måtte være.
  • Drys med rismel og dæk hævekurven med husholdningsfilm. Herefter stilles dejen i køleskabet natten over.

Dagen efter

  • Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen, og tænd for varmen på 250 grader. Lad ovnen og gryden varme godt op i ca. 40 minutter.
  • Klargør et stykke bagepapir eller en brødslynge, og vend brødet ud på underlaget. Brug en dejsnitte til at lave et dybt snit langs midten i 45 graders vinkel.
  • Løft bagepapir/bagemåtte op, og placér brødet i den varme gryde. Spray evt. overfladen af brødet med vand, læg låget på, og sæt gryden i ovnen. Skru ned til 230 grader og bag i 20 minutter.
  • Efter 20 minutter tages låget af. Lad brødet bage videre i ca. 15 minutter eller til skorpen er flot gylden.
  • Tag nu gryden ud af ovnen, og placér brødet på en bagerist til afkøling.
  • Vent minimum 1 time med at skære brødet. Herefter er det klar til at nydes!
Tried this recipe?Let us know how it was!

6 svar til “Det Bedste Kernebrød”

  1. Maria Avatar
    Maria

    Tak for en rigtig lækker opskrift. Hvis jeg skal bage det uden gryde, hvor lang tid vil du så bage det? På forhånd mange tak 🙏

    1. Sophie Avatar

      Selv tak! 🥰 Jeg vil tro at bagetiden er den samme hvis brødet bages uden gryde 😃

  2. Betina Annelise Kristensen Avatar
    Betina Annelise Kristensen

    Kære Sophie
    Kan man bage det uden gryde
    Altså bare i ovnen på bagepladen

    1. Sophie Avatar

      Hej Betina ☺️ Det kan du godt, men det giver desværre slet ikke det samme resultat som når brødet bages i en gryde. Uden gryden er der ikke nok damp tilstede, så brødet kan blive tungt og kompakt 😖

  3. Kirsten Grau Kristensen Avatar
    Kirsten Grau Kristensen

    Hej Sophie
    Tak for rigtig fin surdejsguide og alle de lækre opskrifter som du deler . Jeg har prøvet til nogen gange med surdej men uden held ,men nu lykkes det og vi nyder så meget lækkert surdejsbrød og det bedste af det hele er , at alt overskuds surdejen kan anvendes i så mange opskrifter . Vil bare lige sige lad være med at starte på surdejsbagningen ,hvis ikke du vil være afhængig af den gode smag og lækre krumme . Tak bare tak 🙏🏼

    1. Sophie Avatar

      Hej Kirsten,
      Tusind tak for den positive tilbagemelding 🥰 Det glæder mig at du har fået startet en surdej med succes, og nyder godt af lækkert bagværk. Du har helt ret, når først man er startet er der ingen vej tilbage! 🙏

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Relateret

Velkommen!

Jeg hedder Sophie, og jeg elsker at dele glæden ved at bage simpelt og lækkert surdejsbrød helt fra bunden. Her på Mad med Frihed finder du opskrifter, tips og værktøjer, der gør det nemt og overskueligt at bage med surdej – uanset om du er nybegynder eller har bagt i årevis.
Ud over surdejsbrød og andet bagværk deler jeg også opskrifter på nemme hverdagsretter, snacks, kager og meget mere.

KOMMER SNART: NY E-BOG

Hent din GRATIS guide til surdej!

Download din gratis guide til surdej

*Du kan til enhver tid afmelde dig igen via linket i bunden af nyhedsbrevet. Læs privatlivspolitik.