De bedste chokoladeboller – med surdej
Disse chokoladeboller med surdej er inspireret af min tidligere opskrift samt det virale croissant-surdejsbrød fra Amy Bakes Bread, som mange har kastet sig over det seneste år. Her har jeg kombineret Amy’s originale idé med revet frossen smør i dejen – og resultatet er silkebløde, luftige og smørfyldte chokoladeboller, som smager lige så godt, som de ser ud.
Det frosne smør er med til at give de karakteristiske, fine lag, som man kender fra wienerbrød og croissanter – men uden alt lamineringsarbejdet. Samtidig tilfører surdejen en mild, syrlig dybde i smagen og en luftig struktur… Match made in heaven! 🙌
Jeg har også tilsat lidt honning i dejen – ikke kun for den milde sødme, men også fordi honning hjælper gæringsprocessen i gang. Det fungerer som en slags “naturlig booster” for surdejen, så bollerne kan blive lette og luftige 🍯

Tips til de bedste chokoladeboller
Prøv disse tips til at få succes med Chokoladeboller med surdej:
- Brug aktiv og boblende surdej: En surdejsstarter på sit peak er nøglen til både hævning og smag. Sørg for, at din surdej er på sit højeste, når du bruger den – det vil give de bedste luftbobler og en mere luftig krumme.
- Frossent smør: Når du tilføjer frossent, revet smør i dejen, får du den der lækre, laminerings effekt. Sørg for at smørret er koldt, og når det er tilsat må dejen ikke stå for varmt, da smørret så vil smelte.
- Gå efter god chokolade: Brug gerne chokoladeknapper af god kvalitet – de er nemme at arbejde ind i dejen og fordeler sig jævnt, så du undgår store chokoladeklumper eller ujævn smeltning.
- Vær tålmodig med hævetiden: Godt bagværk kræver tid, og det gælder især med surdej. Sørg for, at dejen har hævet tilstrækkeligt under bulkfermentering (i opskriften guider jeg dig til hvordan du tjekker dette). En underhævet dej kan give tunge boller – en overhævet dej kan kollapse. Hold øje med volumen og spænding i dejen fremfor kun tiden.
Disse Chokoladeboller med surdej er perfekte som weekendforkælelse, til brunchbordet eller bare som en en lækker snack. De smager allerbedst lune, direkte fra ovnen, men holder sig også lækre i et par dage – og kan nemt fryses ned og lunes igen.
Lad mig endelig vise hvis du prøver opskriften, enten ved at skrive en kommentar herunder i kommentarfeltet eller tagge mig på Instagram 🙏

Surdejs- Chokoladeboller
Opskrift af: SophieLækre og luftige chokoladeboller – bagt med surdej.
10
stk25
minutter20
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
375 gram vand
100 gram aktiv surdej
20 gram honning
450 gram manitoba hvedemel
50 gram ølandshvede fuldkorn (eller mere manitoba)
75 gram frossen smør
8 gram salt
150 gram mørke chokoladeknapper
- Øvrigt
Æg til pensling
Fremgangsmåde
- Hæld vand og surdej i en skål. Tilsæt honning og rør det godt sammen.
- Tilsæt ølandshvede og manitoba og rør det sammen til en klistret dej. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter. Notér tidspunktet hvor dejen er blandet.
- Efter 30 minutter: tilsæt 8 g salt og ælt det ind i dejen med hånden. Du vil opleve at dejen allerede er blevet mere glat og smidig. Smør nu en condibøtte med et tyndt lag olie, og placér dejen heri. Lad dejen hvile 30 minutter.
- Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg låg på bøtten og lad dejen hvile 30 minutter.
- Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op. Læg låg på bøtten og lad dejen hvile 30 minutter.
- Tilsæt smør og chokolade
- Riv det frosne smør på den grove side af et rivejern, og tilsæt halvdelen af smørret til dejen, og stil resten tilbage i fryseren. Tilsæt også halvdelen af chokoladeknapperne. Lav et par coil folds, så smørret og chokoladen bliver fordelt i dejen. Læg elåg på bøtten og lad dejen hvile 1 time.
- Tilsæt nu den sidste halvdel smør og chokolade og lav endnu et par coil folds*. Læg låg på bøtten og lad dejen hvile 1 time.
- Herefter kan du, efter behov, fortsat lave 1-2 sæt coil fold mere med en times mellemrum, indtil fermenteringen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 5-7 timer efter dejen blev blandet (evt. længere tid om vinteren og kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
- Når dejen er færdighævet stilles condibøtten (med låg) i køleskab natten over.
- Dagen efter
- Opvarm ovnen til 230 grader varmluft.
- Tag dejen ud af køleskabet**. Drys lidt mel på køkkenbordet og vend dejen ud. Brug en dejskærer til at skære 10 lige store stykker (forsigtigt så luftboblerne bevares).
- Tag bagepladen ud af ovnen, og placér bollerne på et stykke bagepapir. Pensel overfladen med sammenpisket æg.
- Skru varmen ned til 200 grader og bag bollerne ca. 25 minutter eller til de er gyldne.
- Afkøles på en bagerist inden de nydes.
Bemærkninger
- *Prøv så vidt muligt at sørge for at det meste af chokoladen er inkorporeret i dejen under foldninger – hvis chokoladen ligger på ydersiden af dejen kan det risikere at brænde på.
- **Hvis der er tydelige luftbobler i dejen kan du bage bollerne direkte fra køleskabet. Hvis dejen derimod ser lidt flad ud, kan det være et tegn på at den ikke har hævet nok. Stil evt. dejen ved stuetemperatur i 1-2 timer inden bollerne formes og bages.
Skriv et svar