Go Back
+ servings

Surdejsfranskbrød for Begyndere

Et lækker og luftigt franskbrød bagt med surdej i stedet for gær. Opskriften kræver ikke særligt udstyr, og er god til begyndere.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet hævetid 20 timer
Ret Brød, Surdej
Antal 5 personer

Ingredienser
  

  • 135 gram aktiv surdej
  • 350 gram vand
  • 50 gram smeltet smør
  • 50 gram fuldkornsmel
  • 450 gram manitoba mel
  • 10 gram salt

Sådan gør du
 

  • Tilsæt vand og surdej til en røreskål, og rør det godt sammen. Tilsæt fuldkornsmel og smeltet smør (OBS. smørret skal være fingervarmt), og rør det hele sammen i skålen.
  • Tilsæt manitoba mel og salt, og rør det godt sammen til en rustik dej. Lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Udfør 2 sæt stræk og fold, med 20-30 minutters mellemrum: Fugt den éne hånd med lidt vand, og tag fat i kanten af dejen. Løft den éne kant op, stræk den ud, og fold den ind over dejen. Gentag med alle hjørner.
  • Herefter udføres 2 sæt coil folds med 20-30 minutters mellemrum: Fugt hænderne, og brug begge hænder til at tage fat i begge sider af dejen. Løft dejen op, så dejen folder sig ind under sig selv. Gentag til dejen virker fast og ikke giver sig så meget når den løftes.
  • Nu skal dejen have tid til at hæve på køkkenbordet. Dejen skal hæve med 75-100%, dvs. næsten fordoble sin størrelse. Det tager typisk 4-6 timer. Hvis du bruger en gennemsigtig bøtte (condibøtte), er det en fordel, da det er nemt at markere hvor dejen går til på siden. Ellers læs blogteksten længere oppe på denne side, hvor jeg giver dig et andet trick til at vurdere om dejen har hævet nok.
  • Når dejen har hævet, klargøres brødformen: Smør formen med en smule smør, og drys med mel. Vend forsigtigt dejen ud på bordet (OBS. spray evt. bordet med lidt vand, for at forhindre at dejen klistrer fast).
  • Træk forsigtigt dejen ud, så den har form som en firkant. Fold nu højre og venstre side af dejen over midten, så du har en aflang form. Rul herefter formen sammen fra bunden, så du ender med en rund form. Du kan evt. rulle den en smule mere aflang, så den passer til din brødform. Placér dejen i brødformen.
  • Drys overfladen af brødet med mel og dæk til med husholdningsfilm. Stil brødet i køleskabet natten over.
  • Næste dag tages brødet ud af køleskabet, hvor det efterhæver i 2-3 timer på køkkenbordet. I løbet af denne tid skal brødet tydeligt være hævet, og se luftigt ud. Rids overfladen med en dejsnitte eller en skarp kniv, og spray evt. lidt vand på toppen.
  • Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter til overfladen er flot og gylden. Vend brødet ud på en bagerist til afkøling. Lad brødet køle af inden det skæres i skiver.
Tried this recipe?Let us know how it was!