Surdejsbagning behøver hverken at være kompliceret eller kræve en masse specialudstyr. Hvis du har lyst til at prøve kræfter med et luftigt og smagfuldt franskbrød, kan du nemt komme i gang med det udstyr, du (måske) allerede har derhjemme. I denne guide til surdejsfranskbrød får du nemlig en enkel fremgangsmåde, der hverken kræver en røremaskine eller en støbejernsgryde – alt du skal bruge er en helt almindelig brødform.
Hvorfor surdejsfranskbrød?
Bagværkmed surdej har en særlig, kompleks smag, som du ikke finder i gærbrød. Brødet får en let syrlig undertone, en luftig krumme og en sprød skorpe. En surdej fungerer nemlig både som hævemiddel og smagsgiver. Under den lange hævetid udvikler brødet nemlig en fantastisk smag, som gør at det hele ventetiden værd. Den lange hævetid medvirker desuden at gluten og komplekse kulhydrater nedbrydes, så det endelige brød er blidt ved maven/fordøjelsen.
Forberedelse – sådan gør du det simpelt
Surdejsbagning kan virke lidt overvældende i starten, men med få basale ingredienser kan du sagtens lave et lækkert franskbrød – Det er en perfekt måde at starte, hvis du er ny til surdej.
Tips til en god start
- Brug surdejen, når den peaker – En surdej, der er på sit højeste aktivitetspunkt, giver den bedste hævning. Hold øje med, at den er luftig, hæver op på glasset og er fyldt med bobler.
- Vær tålmodig med hævetiden – Surdej hæver langsommere end gærdej, så det kræver lidt tålmodighed.
- Fugt skorpen under bagning – Spray eller pensl brødet med lidt vand, inden du sætter det i ovnen. Det er med til at skabe damp, så brødet kan hæve flot op, selv uden støbejernsgryde.
Mi bedste tip til at tjekke om dejen har hævet nok:
Hævetiden er afgørende for resultatet af det færdige brød. Hvis brødet hæver for kort, vil det få en kompakt/sej krumme. Hvis brødet hæver for længe, vil det have svært ved at hæve flot op. Generelt er det dog bedre med et brød der har hævet lidt for meget, end ét der er underhævet. Så sørg for at dejen får nok tid til at hæve, og brug evt. tricket herunder.
“Shot-glas metoden”:
Shotglas-metoden er en nem og visuel måde at vurdere, hvornår din dej har hævet nok, så den hverken er under- eller overhævet. Læs her hvordan du bruger metoden:
Find et lille glas – Efter du har opbygget glutenstruktur i dejen med stræk og fold og coil folds, tager du en smule af din dej og placerer den i et shotglas (eller lignende). Sæt et elastik om glasset, der hvor dejen går til.
Hold øje med hævningen – Den lille klump dej vil hæve i glasset, når det får lov at stå. Hold øje med når dejen næsten er fordoblet i størrelse (dvs. er hævet med 75-100%).
Shaping – Når dejen har hævet, er det tid til at forme den, så den kan komme til koldhævning natten over. Følg trinene i opskriften.
Med denne simple metode kan du nemt komme i gang med at bage godt surdejsbrød uden behov for ekstra udstyr. Surdejsbagning er en sjov og lærerig proces, og når først du har bagt dit første surdejsbrød, vil du med stor sandsynlighed få smag for at eksperimentere videre.
Rigtig god bagelyst! 🙏
Formfranskbrød med surdej
Opskrift af: SophieEt lækker og luftigt franskbrød bagt med surdej i stedet for gær. Opskriften kræver ikke særligt udstyr, og er god til begyndere.
30
minutter26
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
135 gram aktiv surdej
350 gram vand
50 gram smeltet smør
50 gram fuldkornsmel
450 gram manitoba mel
10 gram salt
Fremgangsmåde
- Tilsæt vand og surdej til en røreskål, og rør det godt sammen. Tilsæt fuldkornsmel og smeltet smør (OBS. smørret skal være fingervarmt), og rør det hele sammen i skålen.
- Tilsæt manitoba mel og salt, og rør det godt sammen til en rustik dej. Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Udfør 2 sæt stræk og fold, med 20-30 minutters mellemrum: Fugt den éne hånd med lidt vand, og tag fat i kanten af dejen. Løft den éne kant op, stræk den ud, og fold den ind over dejen. Gentag med alle hjørner.
- Herefter udføres 2 sæt coil folds med 20-30 minutters mellemrum: Fugt hænderne, og brug begge hænder til at tage fat i begge sider af dejen. Løft dejen op, så dejen folder sig ind under sig selv. Gentag til dejen virker fast og ikke giver sig så meget når den løftes.
- Nu skal dejen have tid til at hæve på køkkenbordet. Dejen skal hæve med 75-100%, dvs. næsten fordoble sin størrelse. Det tager typisk 4-6 timer. Hvis du bruger en gennemsigtig bøtte (condibøtte), er det en fordel, da det er nemt at markere hvor dejen går til på siden. Ellers læs blogteksten længere oppe på denne side, hvor jeg giver dig et andet trick til at vurdere om dejen har hævet nok.
- Når dejen har hævet, klargøres brødformen: Smør formen med en smule smør, og drys med mel. Vend forsigtigt dejen ud på bordet (OBS. spray evt. bordet med lidt vand, for at forhindre at dejen klistrer fast).
- Træk forsigtigt dejen ud, så den har form som en firkant. Fold nu højre og venstre side af dejen over midten, så du har en aflang form. Rul herefter formen sammen fra bunden, så du ender med en rund form. Du kan evt. rulle den en smule mere aflang, så den passer til din brødform. Placér dejen i brødformen.
- Drys overfladen af brødet med mel og dæk til med husholdningsfilm. Stil brødet i køleskabet natten over.
- Næste dag tages brødet ud af køleskabet, hvor det efterhæver i 2-3 timer på køkkenbordet. I løbet af denne tid skal brødet tydeligt være hævet, og se luftigt ud. Rids overfladen med en dejsnitte eller en skarp kniv, og spray evt. lidt vand på toppen.
- Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter til overfladen er flot og gylden. Vend brødet ud på en bagerist til afkøling. Lad brødet køle af inden det skæres i skiver.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar