Go Back
+ servings

Surdejsboller med kefir

Skønne surdejsboller med en flot luftig krumme og sprød skorpe.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet hævetid 20 timer
Ret Brød, Surdej
Antal 8 stk

Ingredienser
  

  • 250 gram vand
  • 150 gram aktiv surdej
  • 100 gram kefir
  • 10 gram olivenolie
  • 375 gram stærk hvedemel (f.eks. manitoba eller tipo 00)
  • 25 gram fuldkornsmel
  • 8 gram salt
  • Blandede frø til toppen (jeg har brugt sesam, blå birkes og hørfrø)

Udstyr

  • Vandspray
  • Dejskærer

Sådan gør du
 

  • Bland vand, surdej, kefir og olivenolie i en skål.
  • Tilsæt fuldkornshvede og hvedemel og rør det godt sammen. Notér tidspunktet dejen er blandet. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Efter 30 minutter: tilsæt 8 g salt til dejen. Ælt det sammen med hånden. Hæld nu dejen i en condibøtte smurt med en smule olie. Lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
  • Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved 21 grader tager det ofte et sted mellem 3-5 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
  • Når dejen har hævet stilles condibøtten i køleskabet (med låg) til næste dag.

Dagen efter

  • Tag dejen ud af køleskabet og opvarm ovnen til 250 grader (bagestål placeres i ovnen hvis du har sådan et, eller som alternativ en bageplade). Når ovnen er godt varm efter 40-45 minutter, drysses køkkenbordet med de blandede frø/kerner. Vend dejen ud herpå. Brug en dejskærer til at skære ~9 surdejsstykker. Vær forsigtig med IKKE at slå luften ud af dejen. Efter min mening må stykkerne gerne være lidt rustikke.
  • Placér stykkerne på et stykke bagepapir (vend dem rundt hvis kernerne skal være øverst)
  • Brug en pizzaspade beklædt med et stykke bagepapir til at placere bollerne på det varme bagestål (eller bradepande). Spray bollerne med vand på overfladen.
  • Skru ned på 230 grader og bag bollerne i ca. 15 minutter, eller til skorpen er flot gylden.
  • Afkøles på en bagerist inden de skæres over og nydes.
Tried this recipe?Let us know how it was!