Go Back
+ servings

Græskarformet Surdejsbrød

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet hævetid 20 timer
Ret Brød, Surdej
Antal 5 personer

Ingredienser
  

  • 100 gram surdej
  • 325 gram vand
  • 100 gram græskarpuré
  • 50 gram durummel*
  • 25 gram fuldkornsmel*
  • 400 gram manitoba mel
  • 10 gram salt

Udstyr

  • Hævekurv
  • Støbejernsgryde
  • Condibøtte (3 L)
  • Rismel
  • Snor til madlavning

Øvrigt

  • Kanelstang til pynt

Sådan gør du
 

  • Tilsæt vand, surdej og græskarpuré til en skål og rør det godt sammen.
  • Tilsæt durummel, fuldkornsmel og manitoba mel. Rør det sammen til en rustik dej.
  • Dæk skålen til, og lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Ælt nu dejen i røremaskine ved mellem hastighed, til dejen er glat og smidig (ca. 5-7 minutter).
  • Smør en condibøtte (3 L) med lidt olie, og hæld dejen heri.
  • Dejen skal nu hæve med ~75%, så det er en god idé at markere hvor dejen går til i skålen f.eks. ved at sætte en streg med en tusch.
  • Du kan med fordel udføre et sæt coil fold i timen: gør hænderne fugtige med lidt vand, og løft forsigtigt dejen op med begge hænder, så dejen folder sig ind under sig selv.
  • Når dejen har hævet (det tager typisk et sted mellem 4-8 timer afhængig af temperaturen): Spray lidt vand på køkkenbordet, så dejen ikke klistrer fast. Vend dejen ud på bordet. Træk forsigtigt enderne af dejen ud, så dejen har form som en firkant. Fold nu begge siderne ind mod midten, så du har en aflang form. Rul forsigtigt dejen sammen fra bunden. Klem evt. enderne forsigtigt sammen, så du har en form der ligner et rundt brød.
  • Klargør hævekurven ved at drysse den med rismel. Brug evt. en dejskraber til at vende dejen op i kurven (her skal dejen vende på hovedet). Lad dejen stå i 10 min. hvorefter du forsigtigt kan sy enderne sammen.
  • Dæk hævekurven til med film, og stil den i køleskabet natten over.

Græskarform og bagning

  • Stil støbejernsgryden i ovnen, og tænd for 250 grader. Lad gryden opvarme i 40-45 min.
  • Klip 4 stykker snor af ca. 80 cm. Bind snorrerne sammen på midten, så du i alt har 8 stykker og læg dem i blød i vand/olie.
  • Fordel snorrerne på et stykke bagepapir/en brødslynge, så der er ca. lige langt i mellem.
  • Tag brødet ud af køleskabet og fjern filmen. Vend forsigtigt brødet ud ovenpå snorrerne.
  • Tag nu to snorrer ad gangen fra hver sin ende, og bind en knude på toppen (ikke for løst, og ikke for stramt).
  • Fortsæt til alle snorrer er bundet, og klip det overskydende snor af.
  • Lav evt. et flot mønster på brødet med en dejsnitte.
  • Skru ovnen ned til 230 grader. Bag brødet i gryden i 20 min. med låg og herefter ca. 15-20 min. uden låg, til brødet er flot og gyldent.
  • Lad brødet afkøle på en bagerist og fjern snorren.
  • Lav evt. et hul i toppen af brødet, og sæt en kanelstang heri, for at fuldende græskar-looket.
  • Nyd dit hjemmelavede græskarbrød som det er, eller som tilbehør til maden.

Noter

  • * Hvis du ikke har durummel eller fuldkornsmel, kan du blot tilsætte en samlet mængde af 475 g manitobamel.
  • Tried this recipe?Let us know how it was!