Jeg tror jeg er blevet en smule afhængig af det her brød… Forestil dig et knasende og luftigt surdejsbrød (hvilket jo i sig selv er fantastisk), men med tilføjelsen af små stykker cremet cheddar ost og lidt spicy jalapeño – så når surdejsbagningen altså nye højder! 🤭
Begynder eller erfaren surdejsbager?
Jeg har forsøgt at forklare de forskellige trin (inklusiv billeder) i processen med at bage dette brød, men opskriften kræver at man har en aktiv surdej. Hvis du ikke har dette, kunne dette måske være dit tegn til at starte en op selv. Jeg arbejder lige nu på en guide til, hvordan du nemt og enkelt kan komme i gang med en surdej derhjemme, så hold øje med siden hvis dette kunne være noget for dig 👀
Udstyr til surdejsbagning
Man kan godt bage surdejsbrød med et minimum af udstyr, dog er der nogle ting som bidrager til et bedre resultat OG gør processen nemmere. De ting har jeg listet her:
- Condibøtte
- Hævekurv
- Dejsnitte (link nederst på siden)
- Støbejernsgryde
- Brødslynge (affiliate link)
Hvordan ved man om dejen har hævet nok?
Man kan desværre ikke give et præcist svar på om dejen har hævet nok, da det afhænger af mange faktorer bl.a. temperaturen og aktiviteten af surdejen. Nedenfor er der nogle tegn du skal kigge efter, når du vurderer om brødet er klar til at blive formet:
- Volumen af dejen er hævet med 50-75% (TIP: det kan være en god idé at markere hvor dejen går til i condi-bøtten med tusch/tape eller lign.)
- Dejen har luftbobler og ser “fluffy” ud.
- Dejen klistrer ikke så meget længere, og slipper let skålens kanter.
En god tommelfingerregel er ikke at kigge for meget på klokken, men i stedet vurdere dejen på udseende og tekstur. Det kræver øvelse og tålmodighed, men du vil få mere og mere erfaring for hver gang du bager.
Surdejsbrød med cheddar og jalapeño
Opskrift af: SophieDet lækreste surdejsbrød som er knasende sprødt udenpå og luftigt indeni, men tilføjelsen af små cremede stykker cheddar og lidt spicy jalapeño. Denne kombination er en sikker vinder!
20
minutter40
minutter26
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
- Brød
325 gram vand
100 gram aktiv boblende surdej
25 gram fuldkornsmel
425 gram manitoba mel
10 gram salt
- Fyld
80 gram rød cheddar (blok)
40 gram jalapeños i lage (drænet og skåret i halve/kvarte)
- Øvrigt
Rismel (til at drysse hævekurven med)
Majsgryn (når brødet bages, så det ikke klistrer fast)
Fremgangsmåde
- Tilsæt (lunt) vand og surdej til en røreskål. Rør det godt sammen. Tilsæt fuldkornsmel, hvedemel og salt og rør det sammen til en rustik dej. Dæk skålen til og sæt en timer til 30 minutter.
- Lav et sæt “stræk og fold”. Sæt en timer til 30 minutter.
- Lav endnu et sæt “stræk og fold”. Sæt en timer til 30 minutter.
- Dejen skal nu hæve med 50-75%. Mens dejen hæver kan du med fordel udføre 3-4 sæt coil folds, med 30-60 minutter imellem, for at opbygge en stærk glutenstruktur. Det er forskelligt hvor lang tid det tager for dejen at hæve, da det i høj grad afhænger af temperaturen. Se mine kommentarer ovenfor, til hvordan du vurderer om dejen har hævet nok.
- Når dejen har hævet 50-75%: Forbered fyldet ved at skære cheddar i små tern, og skær jalapeños over på midten. Spray lidt vand på køkkenbordet (så klistrer dejen ikke så nemt fast), og vend skålen på højkant så dejen flyder ud. Fugt hænderne og stræk forsigtigt dejen ud på køkkenbordet som vist nedenfor. Bred nu halvdelen af fyldet ud på dejen.
- Fold nu den venstre side af dejen ind over midten.
- Gentag for højre side, så fyldet nu er lukket inde.
- Tilsæt nu resten af fyldet på oversiden af dejen.
- Dejen rulles nu forsigtigt sammen fra den éne ende, så du ender med noget der ligner en brødform. Luk også enderne af brødet, ved forsigtigt at klemme med fingrene.
- Klargør en hævekurv og tilsæt lidt rismel (så dejen ikke hænger fast). Brug en dejskraber til vende dejen rundt, og placér den i hævekurven. Lad dejen stå i 10 minutter, hvorefter du kan vælge at “sy” enderne sammen. Det er dog ikke altid nødvendigt.
- Dæk hævekurven med husholdningsfilm, og stil i køleskabet til næste dag (jeg koldhæver gerne mit et sted mellem 10-20 timer – det er ikke så afgørende, hvornår du vælger at bage det).
- Når du er klar til at bage
- Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen, og tænd for varmen på 250 grader. Lad ovnen og gryden varme godt op i ca. 40 minutter.
- Klargør et stykke bagepapir eller en brødslynge. Drys overfladen med lidt majsgryn, vend brødet ud på underlaget. Rids brødet med en ridsekniv i en vinkel på 45 grader.
- Løft bagepapir/bagemåtte op, og placér brødet i den varme gryde. Læg låget på, og sæt gryden i ovnen. Skru ned til 230 grader og bag i 20 minutter.
- Efter 20 minutter tages låget af. Lad brødet bage videre i ca. 20 minutter eller til skorpen er flot gylden.
- Tag nu gryden ud af ovnen, og placér brødet på en bagerist til afkøling.
- Vent 1 times tid med at skære brødet.
- Brødet er nu klar til at nydes!
Udstyr
Bemærkninger
- Moden surdej er når surdejen er faldet sammen, og ikke længere er boblende.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar