Det tog mig hele 7 forsøg at udvikle den her opskrift. Jep, syv. Men NU sidder den i skabet – og jeg er helt oprigtigt begejstret! Jeg deler den her opskrift, fordi jeg selv har manglet en god granola til min morgenmad – nogle gange vil jeg bare have noget hurtigt, sprødt og fyldt med smag, og så giver det mig bare en særlig glæde, når jeg ved, at intet går til spilde. Hvis du også elsker at eksperimentere med surdej ud over brødbagning, så er denne opskrift et must-try!

Hvorfor bruge surdej i granola?
Mere smag
Surdej giver en let-syrlig smag, som skaber perfekt balance til de søde ingredienser. Den komplekse smag gør denne granola virkelig vanedannende!
Ekstra sprødhed
Surdejen bidrager til en super crunchy tekstur – især når granolaen bages langsomt ved lav temperatur.
Mindre madspild
Har du rest-surdej stående? Brug den her! Du behøver ikke en aktiv surdej – en rest (overmodnet) surdej fungerer perfekt.

Variationer og idéer
Den her granola er super nem at tilpasse, alt efter hvad du har i skuffen – og hvad du har lyst til. Du kan f.eks. tilsætte kanel, kardemomme eller vanilje for en varm og krydret smag. Prøv også at eksperimentere med forskellige nødder og frø – valnødder, hasselnødder, solsikkekerner eller sesamfrø. Hvis du vil have en mere dessert-agtig version, så rør grofthakket mørk chokolade i, når granolaen er kølet helt af. Til en frisk udgave kan du tilsætte frysetørrede bær eller tørret mango i små stykker. Brug den som morgenmad med yoghurt, som drys på smoothies – eller bare som snack direkte fra glasset.


Sprød granola med surdej
Ingredienser
- 6 dl grovvalsede havregryn
- 100 gram overskudssurdej
- 75 gram kokosolie, smeltet
- 50 gram brun farin
- 1/2 dl ahornsirup
- 1 dl mandler, hakkede
- 1-2 spsk chiafrø
- 1 tsk kanel
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Bland surdej, ahornsirup, brun farin og smeltet kokosolie i en skål, og rør det godt sammen.
- Tilsæt havregryn, hakkede mandler, chiafrø og kanel. Rør det hele godt sammen.
- Klargør en bradepande med et stykke bagepapir, og fordel granola’en herpå i et jævnt lag.
- Bag i ovnen i ca. 25 minutter, til det får en gylden farve. Det er en god idé at røre rundt et par gange undervejs, så det hele bliver bagt ensartet.
- Lad granola’en køle helt af, inden det hældes i en lufttæt beholder.
10 svar til “Sprød Granola med Surdej”
-
Jeanette Purdy
Virkelig lækker granola og nem opskrift. Glæder mig til at spise dem i morgen tidlig. -
Sofie
Vildt god ide med surdejsrest i granola. Jeg havde ikke brun farin, så prøvede med honning i stedet. Den blev så god! Klart dobbeltportion næste gang. -
-
Marit Katharina Kvaal
Beste granola jeg har laget! Og jeg har laget en del de to siste årene, også gode. Men denne topper, og så fint å kunne benytte lageret av overskudds-surdeigstarter! -
-




Skriv et svar