Koldhævede Surdejsboller

Dette er opskriften jeg vender tilbage til igen og igen, når der skal lækre surdejsboller på (morgen) bordet. Bollerne har en god luftighed, tilpas sejhed og en dejlig let-syrlig smag fra surdej og kefir. Bollerne kan desuden laves helt uden brug af røremaskine.

Sådan bager du med surdej…

Det der måske kan virke en smule forvirrende når det kommer til surdej er timingen. Hvornår skal den fodres, hvornår kan den bages med, hvor længe skal det hæve osv. Det behøver dog ikke være så kompliceret. Læs med nedenfor hvor jeg guider dig igennem fremgangsmåden, så du kan bage de lækreste surdejsboller!

Hvornår skal jeg fodre min surdej?

Man bestemmer selv hvornår man gerne vil fodre sin surdej, dog anbefales det at fodre den nogenlunde samme tid hver dag. Oftest vil det være morgen eller aften. Personligt kan jeg bedst lide at fodre den om aftenen, så den er klart til at bage med næste dag.

Hvornår kan jeg bage med min surdej?

Man kan bage med sin surdej når den har “peaket”. Tegn på en surdej som har peaket er at den er (mindst) hævet til dobbelt størrelse, dufter syrligt, har store og små luftbobler og generelt bare virker “levende” 😅

Eksempel på tidsforløb for denne opskrift (estimat)

Kl. 21/22 dagen før: Surdej fodres

Kl.10: Dejen blandes (tjek først om surdej har peaket)

Kl. 10-11.30: Stræk og fold samt coil folds hver 30 min.

11.30-15: Dejen hæver

Fra kl. 15: Dejen sættes i køleskab til næste dag, hvor du kan bage når det passer dig.

Jeg håber denne oversigt kunne hjælpe lidt, ellers er du velkommen til at stille spørgsmål i kommentarfeltet 🙏

Rigtig god bagelyst!

Koldhævede Surdejsboller

De lækreste langtidshævede surdejsboller med store lufthuller og en dejlig smag.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet hævetid 20 timer
Ret Brød, Surdej
Antal 8 stk

Ingredienser
  

  • 80 gram aktiv boblende surdej
  • 300 gram vand
  • 60 gram kefir (eller andet lign. surmælksprodukt)
  • 425 gram hvedemel (se note)
  • 25 gram fuldkornsmel (se note)
  • 10 gram salt

Topping

  • 1 dl blandede frø og kerner (se note)

Sådan gør du
 

  • Rør vand, surdej og kefir sammen i en skål.
  • Tilsæt mel, fuldkornsmel og salt. Bland det hele sammen med en ske. Melet skal være opløst, men dejen må gerne være være lidt uens.
  • Dæk skålen til med et viskestykke og lad den hvile i 30 min. Herefter laves 1 sæt stræk og fold.
  • Lad dejen hvile i 30 min igen, og lav nu 1 sæt coil fold.
  • Lad dejen hvile i 30 min igen, og lav yderligere 1 sæt coil fold.
  • Hæld nu dejen i en gennemsigtig condibøtte smurt med olie, og lad den hæve ca. 3,5 time ved stuetemperatur. Hvis du har lyst kan du udføre et par ekstra coil folds med 1 times mellemrum. Stil nu dejen i køleskab natten over.
  • Når du er klar til at bage dagen efter, tænder du for ovnen på 250 grader og lader 1 bageplade stå i ovnen. Lad den varme godt op i 30-40 minutter. Mens ovnen varmer op, tages dejen ud af køleskabet.
  • Drys kernerne ud på bordet i et jævnt lag, og hæld dejen over kernerne. Brug nu en dejskraber/saks til at dele dejen i 8 stykker. Vend bollerne rundt, så kernerne nu er på toppen. Det er vigtigt at arbejde så lidt som muligt med dejen, så lufthullerne bevares. Det gør ikke noget at bollerne er lidt rustikke.
  • Placér bollerne på den varme bageplade (beklædt med bagepapir) og bag i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil bollerne har fået en flot gylden farve.

Noter

  • Typen af mel: Brug en hvedemel med højt proteinindhold min. 12,5 g protein/100 g. Dette hjælper til at bollerne holder sin form, og ikke flader ud.
  • Fuldkornsmel: Jeg kan anbefale spelt eller ølandshvede som fuldkornskilden i disse boller.
  • Kerner: du kan bruge lige den type frø og kerner du foretrækker. Jeg bruger bla. sesamfrø, hørfrø, birkes, solsikkefrø og græskarkerner.
  • Har du prøvet denne opskrift?Del dine tanker

    2 svar til “Koldhævede Surdejsboller”

    1. Gitte Mitts Avatar
      Gitte Mitts

      5 stars
      Hej Sophie

      Startede før påske en surdej op efter din opskrift, den lever endnu, har allerede nu bagt masser af dine franskbrød og afprøvet focaccia, nemme surdejsboller og netop i dag, med store succes, bagt dine Koldhævede Surdejsboller 🙂
      Jeg takker for dine gode opskrifter og lette tilgang til surdejsbagning, jeg er fan 🙂

      mvh Gitte

      1. Sophie Avatar

        Hej Gitte,
        Jeg vil gerne beklage mit noget sene svar, men du skal vide at jeg virkelig sætter pris på, at du tog dig tid til at skrive 😊 Det glæder mig at du har fået opstartet en surdej med succes, og har fået afprøvet en masse lækre opskrifter 💛

        De bedste hilsener,
        Sophie

    5 from 1 vote

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift bedømmelse




    Opskrifter du måske vil kunne lide

    Velkommen!

    Jeg hedder Sophie, og jeg elsker at dele glæden ved at bage simpelt og lækkert surdejsbrød helt fra bunden. Her på Mad med Frihed finder du opskrifter, tips og værktøjer, der gør det nemt og overskueligt at bage med surdej – uanset om du er nybegynder eller har bagt i årevis.
    Ud over surdejsbrød og andet bagværk deler jeg også opskrifter på nemme hverdagsretter, snacks, kager og meget mere.

    Ny e-bog: Succes med surdej – Download her

    Hent din GRATIS guide til surdej!

    Download din gratis guide til surdej

    *Du kan til enhver tid afmelde dig igen via linket i bunden af nyhedsbrevet. Læs privatlivspolitik.