Dette er opskriften jeg vender tilbage til igen og igen, når der skal lækre surdejsboller på (morgen) bordet. Bollerne har en god luftighed, tilpas sejhed og en dejlig let-syrlig smag fra surdej og kefir. Bollerne kan desuden laves helt uden brug af røremaskine.
Sådan bager du med surdej…
Det der måske kan virke en smule forvirrende når det kommer til surdej er timingen. Hvornår skal den fodres, hvornår kan den bages med, hvor længe skal det hæve osv. Det behøver dog ikke være så kompliceret. Læs med nedenfor hvor jeg guider dig igennem fremgangsmåden, så du kan bage de lækreste surdejsboller!
Hvornår skal jeg fodre min surdej?
Man bestemmer selv hvornår man gerne vil fodre sin surdej, dog anbefales det at fodre den nogenlunde samme tid hver dag. Oftest vil det være morgen eller aften. Personligt kan jeg bedst lide at fodre den om aftenen, så den er klart til at bage med næste dag.
Hvornår kan jeg bage med min surdej?
Man kan bage med sin surdej når den har “peaket”. Tegn på en surdej som har peaket er at den er (mindst) hævet til dobbelt størrelse, dufter syrligt, har store og små luftbobler og generelt bare virker “levende” 😅
Eksempel på tidsforløb for denne opskrift (estimat)
Kl. 21/22 dagen før: Surdej fodres
Kl.10: Dejen blandes (tjek først om surdej har peaket)
Kl. 10-11.30: Stræk og fold samt coil folds hver 30 min.
11.30-15: Dejen hæver
Fra kl. 15: Dejen sættes i køleskab til næste dag, hvor du kan bage når det passer dig.
Jeg håber denne oversigt kunne hjælpe lidt, ellers er du velkommen til at stille spørgsmål i kommentarfeltet 🙏
Rigtig god bagelyst!
Koldhævede surdejsboller
Opskrift af: SophieDe lækreste langtidshævede surdejsboller med store lufthuller og en dejlig smag.
8
stk30
minutter20
minutter24
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
80 gram aktiv boblende surdej
300 gram vand
60 gram kefir/A38
425 gram hvedemel (se note)
25 gram fuldkornsmel (se note)
10 gram salt
- Topping
1 dl blandede frø og kerner (se note)
Fremgangsmåde
- Rør vand, surdej og A38 sammen i en skål.
- Tilsæt mel, fuldkornsmel og salt. Bland det hele sammen med en ske. Melet skal være opløst, men dejen må gerne være være lidt uens.
- Dæk skålen til med et viskestykke og lad den hvile i 30 min. Herefter laves 1 sæt “stræk og fold”.
- Lad dejen hvile i 30 min igen, og lav nu 1 sæt “coil fold”
- Lad dejen hvile i 30 min igen, og lav yderligere 1 sæt “coil fold”
- Hæld nu dejen i en gennemsigtig condibøtte smurt med olie, og lad den hæve ca. 3,5 time ved stuetemperatur. Hvis du har lyst kan du udføre et par ekstra coil folds med 1 times mellemrum.
Stil nu dejen i køleskab natten over. - Når du er klar til at bage dagen efter, tænder du for ovnen på 250 grader og lader 1 bageplade stå i ovnen. Lad den varme godt op i 30-40 minutter. Mens ovnen varmer op, tages dejen ud af køleskabet.
- Drys kernerne ud på bordet i et jævnt lag, og hæld dejen over kernerne. Brug nu en dejskraber/saks til at dele dejen i 8 stykker. Vend bollerne rundt, så kernerne nu er på toppen. Det er vigtigt at arbejde så lidt som muligt med dejen, så lufthullerne bevares. Det gør ikke noget at bollerne er lidt rustikke.
- Placér bollerne på den varme bageplade (beklædt med bagepapir) og bag i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil bollerne har fået en flot gylden farve.
Bemærkninger
- Typen af mel: Brug en hvedemel med højt proteinindhold min. 12,5 g protein/100 g. Dette hjælper til at bollerne holder sin form, og ikke flader ud.
- Fuldkornsmel: Jeg kan anbefale spelt eller ølandshvede som fuldkornskilden i disse boller.
- Kerner: du kan bruge lige den type frø og kerner du foretrækker. Jeg bruger bla. sesamfrø, hørfrø, birkes, solsikkefrø og græskarkerner.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar