JULEGAVEIDÈER TIL SURDEJSBAGNING (2024)

Her på siden deler jeg mine personlige favoritter inden for surdejsbageudstyr. Nogle af tingene bruger jeg dagligt, mens andre står højt på min egen ønskeliste i år. Uanset om du selv er passioneret omkring surdejsbagning eller kender én, der er, finder du masser af gaveidéer og inspiration i dette blogindlæg. Rigtig god læselyst! (Indlægget indeholder reklamer via annoncelinks til Kitchenone.dk, Kitchentime.dk og Amazon.de).

Støbejernsgryde og bagestål

Når du bager med surdej, er det afgørende at skabe de rette betingelser for et godt brød (tænk en luftig krumme og en sprød skorpe) – og her kan en støbejernsgryde eller et bagestål gøre hele forskellen.

Jeg er kæmpe fan af at bage brød i støbejernsgryde, og jeg har efterhånden testet flere forskellige varianter på markedet. Nedenfor giver jeg dig et bud på gode støbejerns gryder i forskellige prisklasser.

Nordwik brødform: Et budgetvenligt støbejernsgryde med den helt rette form til at bage et brød. Jeg har testet dette produkt over noget tid, og til prisen er den rigtig god! Dog skal du være opmærksom på at der skal være et underlag når du bager brødet f.eks. en brødslynge (link herunder) eller bagepapir, da brødet ellers hænger fast.

Lodge Dobbelt støbejernsgryde: Endnu en god budgetvenligt mulighed! Denne gryde kan både bruges som gryde og stegepande, hvilket er virkelig smart.

Emily Henry Oval brødform: Denne gryde har den helt perfekte form til brødbagning, da gryden har et kuppelformet låg som indfanger dampen under bagningen – så brødet kan hæve flot op, og få en sprød skorpe.

Staub rund gryde 30 cm: Fordelen ved en Staub-støbejernsgryde er den overlegne varmefordeling, hvilket skaber optimale bageforhold for surdejsbrød. Grydens tunge låg holder fugten inde, hvilket hjælper med at skabe en sprød skorpe. Emaljeringen gør den desuden nem at rengøre og ekstremt holdbar, hvilket gør den til en investering, der holder i mange år.

Bagestål

Jeg ejer ikke selv et bagestål, så det er helt klart på min egen ønskeliste. Bagestål har en fantastisk varmeledningsevne, hvilket sikrer en jævn bagning og en sprød bund.

Dorre bagestål: Helt uundværligt til hjemmelavet surdejs- pizza eller boller. Dette redskab vil med garanti hæve niveauet af din surdejsbagning.

Glem ikke – en pizzaspade så du nemt kan transportere dit brød til og fra ovnen.

Bagesæt

Når du starter med at bage med surdej, er der nogle basale redskaber, som er gavnligt at have ved hånden. Det gælder eksempelvis hævekurve, dejskærer, dejskraber og en ridsekniv. Du kan vælge at købe et samlet “starter kit” (hvilket jeg vil anbefale hvis du er ny til surdej), eller købe delene hver for sig.

Surdejsstarter set: Når du starter en surdej, skal du selvfølgelig have et glas til at opbevare den. Du kan bruge hvilket som helst glas du har til rådighed, men disse glas har en god form og størrelse. Derudover medfølger der stof “låg” så surdejen kan ånde, samt en smart dejskraber af silikone til at røre rundt med.

Surdejs bagesæt: Dette sæt indeholder alle de redskaber du skal bruge for at komme i gang herunder: 2 stk hævekurve (rund og aflang), dejskærer, dejskraber, ridsekniv, danish whisk mm. Det er det det ultimative begyndersæt, og en helt perfekt julegave.

Redskaber solgt enkeltvis:

Hævekurv (rund): Den runde hævekurv sikrer en flot rundt form på dit færdige brød (som man kalder “boule”). Jeg foretrækker en rund hævekurv som er 25 cm i diameter (på den måde er man sikker på at den kan være i støbejernsgryden).

Hævekurv (aflang): Den aflange hævekurv bruges når man vil lave et “batard” surdejsbrød, som har den klassiske ovale brødform.

Blomsterberg dejsnitte: En god og dekorativ ridsekniv som kan lave flotte mønstre i dit surdejsbrød.

Nordic Ware dejskærer: Som navnet antyder er den god til at skære dejen i mindre portioner f.eks. hvis man laver flere brød eller pizza. Derudover er den genial til at spænde dejen op, efter den har hævet. Hvis dejen er godt “shapet” er der større sandsynlighed at dejen hæver flot op i ovnen.

Danish whisk: Din bedste ven til at få mixet dejen, især hvis du ikke har en røremaskine.

Røremaskine

Lad mig starte med at sige, at du faktisk ikke behøver en røremaskine for at bage lækkert brød. Men kan det være en fordel? Helt klart! En røremaskine kan opbygge glutenstrukturen mere effektivt, end når dejen æltes i hånden. Hvis du overvejer at tage skridtet og investere i en god røremaskine, vil jeg varmt anbefale denne model fra Ankarsrum. Den er specifikt designet til at håndtere dej (modsat mange andre røremaskiner på markedet), og jeg er især begejstret for den indbyggede dejskraber, der sikrer, at dejen bliver blandet grundigt – en kæmpe fordel!

Øvrigt bageudstyr

Brødslynge: En brødslynge er et handy lille redskab til at løfte dit surdejsbrød op i støbejernsgryden, uden det går i stykker eller du brænder dine fingre. Det er også med til at sikre at brødet ikke klistrer fast til bunden af gryden. Jeg bruger mine brødslynger flittigt, og ville ikke undvære dem.

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk