Jordbær Cheesecake Focaccia

Annonce for Valsemøllen  indeholder reklamelinks

Hvis du, ligesom mig, elsker at eksperimentere med surdej – også uden for de klassiske brødopskrifter – så bliver du nødt til at prøve den her opskrift! Den her jordbær cheesecake focaccia er alt det bedste fra surdejsverdenen og dessertkøkkenet: en luftig, let sødlig focacciabund, fyldt med sommerens danske jordbær og toppet med en silkeblød cream cheese glasur med vanilje.

Det lyder måske lidt vildt, men jeg lover dig – det smager helt vildt! Og jeg har testet og justeret den flere gange for at få balancen helt rigtig.

Hvorfor dessertfocaccia?

Focaccia er jo mest kendt som et salt og sprødt brød med oliven, rosmarin og flagesalt – men dejen egner sig faktisk også rigtig godt til det søde køkken. Når man tilsætter lidt honning og vanilje til dejen, får man en blød, næsten kageagtig konsistens. Samtidig får surdejen lov at give lidt dybde, som klæder det søde perfekt.

Dejen: min base til sød focaccia

Jeg har brugt Valsemøllens Tosca Farina pizzamel, som giver en virkelig luftig og smidig dej. Den kan holde på både struktur og fugt – hvilket er vigtigt, når der skal fyldes kompot i focacciaen.

Jordbærkompotten – og hvorfor jeg fylder den i bagefter

Jeg startede faktisk med at bage kompotten med ind i dejen – men jeg følte ikke at jordbærsmagen kom til sin ret. Så jeg testede mig frem til en bedre løsning: at bage focacciaen først og så fylde små huller med kompotten bagefter. Det fungerer langt bedre – både smags- og teksturmæssigt.

Sådan laver du en god kompot:

  • Brug gerne danske jordbær – de har mest smag.
  • Smag kompotten til med lidt vaniljesukker – jeg syntes ikke det er nødvendigt med en masse sukker når jordbærrene i sig selv er søde.
  • Hvis du vil have den tykkere, skal du blot lade den simre lidt længere. Jeg foretrækker en konsistens, hvor den ikke løber ud, men stadig er blød og frisk.
  • Lad kompotten køle helt af, før du fylder den i focacciaen – ellers smelter glasuren.

Cream cheese glasuren – prikken over i’et

Jeg må bare sige det: den her glasur er vanedannende. Kombinationen af flødeost, blødt smør, flormelis og vanilje giver en let syrlig, sød og cremet topping, som balancerer brødet og jordbærrene perfekt.

Tips:

  • Brug flødeost naturel – ikke light. Den faste konsistens er vigtig.
  • Pisk det kolde smør luftigt, inden du tilsætter de øvrige ingredienser – det giver en glat glasur uden klumper.

Sådan samler du kagen

Når focacciaen er bagt og afkølet:

  1. Brug bagsiden af en teske, en spisepind eller lign. til at lave små fordybninger i brødet.
  2. Fyld jordbærkompot i hullerne med en ske eller sprøjtepose.
  3. Smør glasuren ud over toppen – du bestemmer selv, om det skal være et jævnt lag eller rustikt fordelt.
  4. Top evt. med skiver af friske jordbær og hakket hvid chokolade for ekstra crunch.

Hvor mange personer?

Jeg bagte denne i en form på ca. 20×30 cm og skar den ud i 9 store stykker. De var rigelige, så hvis det serveres som dessert til en sommermiddag, ville jeg klart anbefale at skære den i 12 mindre stykker.


Skal den opbevares på køl?

Ja! På grund af flødeost og jordbærkompot skal den opbevares i køleskabet. Den holder sig fint i 2–3 dage i en lufttæt beholder. Den kan dog godt blive lidt mere kompakt af at stå på køl, så tag den evt. ud 15–20 minutter før servering, hvis du vil have glasuren blødere.

Jeg håber, du får lyst til at bage med!

Hvis du prøver opskriften, så del endelig dit resultat på Instagram og tag mig – jeg ELSKER at se jeres versioner 🍓

Jordbær Cheesecake Focaccia

Et sødt og, luftig focaccia med jordbærkompot og vanilje-cream cheese glasur – perfekt som sommerdessert.
Ingen bedømmelser endnu
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet hævetid 6 timer
Ret Dessert, Focaccia,, Sommermad
Antal 12 stykker

Udstyr

  • Bradepande med låg 20×20 cm
  • 2 sprøjteposer
  • Elpisker

Ingredienser
  

  • 225 gram vand
  • 80 gram surdej
  • 1 tsk honning (5 g)
  • 325 gram Tosca Farina Pizzamel (Reklamelink)
  • 20 g smør (smeltet)
  • 1/2 vaniljetang, kornene (kan udelades)
  • 1/2 tsk salt

Jordbærkompot

  • 350 gram jordbær friske eller frosne
  • 2 tsk vaniljesukker

Cream cheese glasur

  • 150 gram flormelis
  • 185 gram flødeost
  • 75 gram koldt smør
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 vaniljestang, kornene (kan udelades)

Øvrigt

  • 2 spsk smør til formen
  • Ekstra jordbær til pynt
  • Hakket hvid chokolade (ca. 30 g)

Sådan gør du
 

Focaccia dej

  • Bland vand, Tosca Farina pizzamel, honning og smeltet smør godt sammen i en skål. Lad det hvile 30-60 min. (autolyse).
  • Tilsæt autolysedejen, surdej og vaniljekorn til en røremaskine. Ælt dejen ved middel hastighed i 5-10 minutter.
  • Hæld dejen i en condibøtte smurt med lidt smagsneutral olie. Notér tidspunktet for start af bulk fermentering.
  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur til volumen er øget med 50-75% og dejen har en luftig tekstur. Her i sommervarmen tager det ikke meget mere end 3-4 timer*.

Jordbærkompot

  • Lav gerne kompotten i god tid, evt. mens dejen hæver.
    Kom jordbær og vaniljesukker i en kasserolle og skru op til middel varme. Lad jordbærrene simre i ca. 30 minutter til de er kogt ind til en let tyk konsistens. Husk at røre undervejs, og brug en gaffel til at mose bærrene, så konsistensen bliver mere jævn.
  • Hæld kompotten i en skål og lad den køle lidt af, inden den stilles på køl til senere.

Cream Cheese glasur

  • Tilsæt koldt smør til en skål og brug en elpisker til at piske det luftigt.
  • Tilsæt flødeost og pisk til en jævn masse uden klumper. Herefter tilsættes flormelis, vaniljesukker og evt. vaniljekorn. Pisk igen til cremen er glat og luftig. Stil på køl til senere.

Efterhævning og bagning

  • Når dejen har hævet første gang, klargøres bageformen ved at smøre med 1 spsk smeltet smør. Hæld dejen her, og fold den ind over sig selv et par gange, så den er spændt op. Læg låg på og lad den efterhæve i 2-3 timer.
  • Forvarm ovnen til 220 grader varmluft. Top dejen med endnu 1 spsk smeltet smør, og lav fordybninger i dejen med fingrene. Bag i 15-20 minutter til overfladen er flot gylden.
  • Lad foccacia brødet afkøle på en bagerist til den er helt kølet af.

Fyld og pynt

  • Skær brødet så du i alt får 12 stykker (4×3).
  • Brug en spisepind, træspyd eller lign til at lave et hul i midten af hvert stykke, men undgå at prikke helt ned i bunden.
  • Fyld den afkølede jordbærkompot i en sprøjtepose, og fordel i alle focaccia stykkerne.
  • Fyld den kolde vaniljecreme i en sprøjtepose og fordel cremen ovenpå – du kan lave lige det mønster du har lyst til.
  • Slut af med friske jordbær i skiver, og hakket hvid chokolade – og så er de klar til servering!

Noter

*Hævetiden afhænger af årstiden, og kan være dobbelt så lang i koldere temperatur. Husk at læse dejen.
 
Kagen er desværre ikke velegnet til at laves i forvejen, da den er bedst lige efter den er samlet med kompot og cream cheese glasur. Rester kan dog opbevares i køleskabet, og smager også godt næste dag.
Har du prøvet denne opskrift?Del dine tanker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift bedømmelse




Opskrifter du måske vil kunne lide