Hurtigt Surdejsbrød – Bag samme dag!

Indeholder reklamelinks for Bagebixen.

“Same Day Sourdough”

Vil du gerne bage surdejsbrød uden at vente for længe? Så er denne opskrift lige noget for dig. Her bruger jeg en større mængde surdej, hvilket sætter øger fermenteringshastigheden, som gør det muligt at bage et luftigt, smagfuldt brød på samme dag.

Hvordan virker det?

Tricket er at øge mængden af aktiv surdej (fx op til 30–35 % af melets vægt), hvilket fremskynder fermenteringen. Det betyder, at brødet kan bulk fermentere og bages samme dag – og stadig få den dejlige, let syrlige smag og luftige krumme, vi alle elsker ved surdej.

Tips og tricks til at bage surdejsbrød samme dag:

Brug din surdej, når den peaker. Den skal være boblende, aktiv og lige ved at kollapse – det giver det bedste resultat.

Varmt køkken = hurtigere hævning. Hvis det er koldt, kan du sætte dejen et lunt sted – fx i ovnen med lyset tændt.

Hold øje med dejen, ikke kun med klokken. Dejen skal cirka hæve med ca. 50-75% under bulk fermentering – det tager typisk 4–6 timer afhængigt af temperaturen.

Formning og efterhævning. Form brødet, lad det efterhæve i et par timer, hvorefter det bages direkte. Hvis du vil gøre det nemmere at snitte brødet kan du stille det i fryseren 15-20 min. inden bagning

Bagetidsplan (vejledende):

Kl. 20 (dagen før):

Surdejen fodres i forholdet 1:5:5 – det vil sige:
20 g surdej + 100 g mel + 100 g vand.

👉 OBS: Mængdeforholdet afhænger af temperaturen i dit køkken:

  • Hvis det er varmere end 22–23°C, skal du fodre med mere mel og vand – fx i forholdet 1:8:8 eller 1:10:10.
  • Hvis det er køligere, kan et lavere forhold – fx 1:3:3 eller 1:4:4 – være tilstrækkeligt.

Det handler om, at surdejen skal være tilstrækkeligt aktiv inden du skal bage, men uden blive overmoden.

Kl. 6.30: Autolyse

Kl. 07:15: Tilsætte surdej + salt og dejen æltes i røremaskine.

Kl. 8.15: Coil fold

Kl.9.15: Coil fold

10.15: Coil fold

12.00: Preshape + shape

12.20: Dejen efterhæver i hævekurv

13.30: Ovnen opvarmes

14.15: Dejen stilles i fryseren i 15-20 minutter

14.30: Bagning

Same day vs koldhævning

Er det helt det samme som et langtidskoldhævet brød? Nej – men det kommer overraskende tæt på. Du får stadig den gode, let syrlige smag, en luftig og elastisk krumme og en sprød skorpe. Forskellen er mest i dybden af smagen og den lidt mindre kompleksitet i krummen – men det er stadig et fantastisk hverdagsbrød.

Hurtigt surdejsbrød – bag samme dag

Et lækkert surdejsbrød bagt på samme dag – uden koldhævning. Ved at bruge en højere andel aktiv surdej hæver dejen hurtigere, og du kan få et luftigt og smagfuldt brød samme eftermiddag. Perfekt, når du vil bage spontant!
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet hævetid (estimat) 8 timer
Ret Brød, Surdej
Antal 5 personer

Udstyr

  • Bagestål/støbejernsgryde
  • Hævekurv 25 cm
  • Rismel

Ingredienser
  

Sådan gør du
 

  • Start med at blande vand og manitoba mel til autolyse. Lad det hvile 30-60 minutter, og gerne længere.
  • Tilsæt surdej og salt til autolysedejen, og ælt dejen i en røremaskine i 5-10 minutter, til dejen er glat, smidig og slipper skålens kanter.
  • Hæld dejen i en condibøtte smurt med lidt olie, og lad den hvile i 30-60 minutter.
  • Herefter startes foldninger, jeg lavede i alt 4 sæt coil folds med 1 times mellemrum.
  • Hold øje med hvornår dejen er klar til at blive formet. Tegn på at den er klar: hævet med 50-75%, synlige luftbobler, virker luftig under foldninger og slipper nemmere skålens kanter.
  • Spray lidt vand på bordet eller drys med mel, og vend dejen ud. Lav et preshape på dejen, ved at spænde den forsigtigt op med hænderne. Lad den hvile i 15 minutter og form brødet til et rundt eller aflangt brød. Drys hævekurven med rismel, og vend dejen heri, så samlingen vender opad. Dæk med husholdningsfilm.
  • Lad dejen efterhæve i 2-3 timer ved stuetemperatur.
  • Opvarm ovnen til 250 grader i god tid (45-60 minutter før bagning), med dit bagestål eller støbejernsgryde i ovnen. Se evt. min video her, med tips til at bage surdejsbrød på bagestål.
  • Bag brødet 20 min. med låg hvis du bager i støbejernsgryde eller 20 minutter med damp hvis du bager på bagestål. Herefter fjernes låg/damp og brødet bager videre ~10 min. til overfladen er flot gylden.
  • Afkøles på en bagerist – vent min. en time med at skære brødet.
Har du prøvet denne opskrift?Del dine tanker

2 svar til “Hurtigt Surdejsbrød – Bag samme dag!”

  1. Birgit Hald Avatar
    Birgit Hald

    5 stars
    Er det også fint at lave dejen til boller i stedet, eller skal man så gøre noget andet? På forhånd tak for svar😉

    1. Sophie Avatar

      Jeg har endnu ikke testet det, men jeg er ret sikker på, at det godt kan fungere til boller! I stedet for at komme dejen i hævekurv, kan du bare lade den hæve lidt længere i condibøtten. Når dejen er færdighævet, kunne det være en fordel at køle den ned først – fx en times tid i køleskabet eller ca. 20 minutter i fryseren – så bliver den nemmere at skære ud til boller 😊

5 from 1 vote

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift bedømmelse




Opskrifter du måske vil kunne lide

Velkommen!

Jeg hedder Sophie, og jeg elsker at dele glæden ved at bage simpelt og lækkert surdejsbrød helt fra bunden. Her på Mad med Frihed finder du opskrifter, tips og værktøjer, der gør det nemt og overskueligt at bage med surdej – uanset om du er nybegynder eller har bagt i årevis.
Ud over surdejsbrød og andet bagværk deler jeg også opskrifter på nemme hverdagsretter, snacks, kager og meget mere.

Ny e-bog: Succes med surdej – Download her

Hent din GRATIS guide til surdej!

Download din gratis guide til surdej

*Du kan til enhver tid afmelde dig igen via linket i bunden af nyhedsbrevet. Læs privatlivspolitik.