Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej

Hjemmelavede kammerjunkere med surdej – sprøde, søde og perfekt til en portion koldskål!

Dansk sommer = en skål koldskål med sprøde kammerjunkere… har jeg ret? Hvis du aldrig har prøvet at bage kammerjunkere selv – så kommer her en venlig opfordring: det er meget nemmere (og bedre), end du tror!

Disse hjemmelavede kammerjunkere er lavet med en smule surdej, som giver smag og ekstra sprødhed. De laves i en foodprocessor på få minutter, og du kan bage en stor portion, som holder længe i en tætsluttende bøtte – eller fryse dejen ned, så du altid er klar til spontan koldskål hele sommeren.

Surdej i kammerjunkere

Ja, det lyder måske lidt skørt – men hjemmelavede kammerjunkerne er en helt oplagt mulighed for at bruge den surdej som ellers skulle være kasseret. Du bruger bare en rest surdej direkte i dejen, også selvom den har stået i køleskabet – intet fancy og ingen hævetid.

Lynhurtig dej – klar til ovnen eller fryseren

Dejen laves super nemt i foodprocessoren: smør, sukker, mel, surdej, lidt bagepulver og vanilje – og så en smule mælk og æggeblomme for at samle dejen. Når dejen er samlet, formes dejen til en aflang form og skæres i skiver, der bages sprøde og gyldne i ovnen. Herefter kan du glæde dig til duften der breder sig i huset.

Det smarte er at du kan fryse dejen, så du bare skal tage lidt op, skære i skiver og bage, når sommervejret (eller lysten) melder sig. En slags koldskåls-beredskab, kan man sige.

Server dem med min mors koldskål

Disse kammerjunkere smager allerbedst sammen med min mors hjemmelavede koldskål – en klassiker hos os, og det smager af barndom, sommerferie og eftermiddage i haven. Den er cremet, sød og frisk – lige som den skal være.

Hjemmelavet koldskål og kammerjunkere er, efter min mening noget af det dejligste, du kan servere i sommermånederne – og med denne opskrift har du altid en nem, hjemmelavet version lige ved hånden.

Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej

Disse kammerjunkere smager som dem, du kan købe – bare meget bedre. De er perfekt sprøde, har en mild smag. Bonus: det er en virkelig god måde at bruge overskydende surdej på.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Ret Småkager, Sommermad
Antal 40 stk

Udstyr

  • Foodprocessor

Ingredienser
  

  • 200 gram kagemel (fx denne – reklamelink)
  • 75 gram sukker
  • 75 gram koldt smør
  • 50 gram surdej (gerne overskudssurdej)
  • 1 æggeblomme
  • 2 spsk mælk
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1/2 bagepulver

Sådan gør du
 

  • Tilsæt mel, sukker, vaniljesukker, kardemomme og koldt smør til en foodprocessor. Blend ca. 10-20 sekunder til smørret er smuldret ind i melet.
  • Tilsæt surdej, æggeblomme og mælk. Blend igen, til dejen begynder at klumpe sig sammen. Tag dejen ud og form til en kugle med hænderne.
  • Del dejen i 2 lige store stykker og rul dem til en aflang form på ca. 18 cm. Hvis du gerne vil fryse dejen, er dette det perfekte tidspunkt. Bare pak dejen i film eller en frysepose.
  • Skær hver aflang form ud i 18-20 stykker.
  • Bag ~10 min ved 200 grader (vend dem halvvejs). Lad dem herefter afkøle på en bagerist. Når du er helt afkølede opbevares de i en lufttæt beholder.
Har du prøvet denne opskrift?Del dine tanker

4 svar til “Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej”

  1. Camilla Kristiansen Avatar
    Camilla Kristiansen

    5 stars
    De var fantastisk gode. Koldskål for en halvdansker med jordbær og kammerjunker, er en ny favoritt. Barna var helt enig. Disse må jeg lage til min danske mor🥰

    1. Sophie Avatar

      Hej Camilla,
      Mange tak for din positive anmeldelse, jeg er glad for at opskriften var en succes! 😍

  2. Birgit Avatar
    Birgit

    Lyder lækkert, har du prøvet om de kan laves i airfryer ved 200 grader også?☺️👍

    1. Sophie Avatar

      Mange tak! Jeg ejer faktisk ikke en airfryer, så det ved jeg desværre ikke 😅 Men lad mig endelig vide hvis du prøver det, det kunne ellers være smart 🙏

5 from 1 vote

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift bedømmelse




Opskrifter du måske vil kunne lide