Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej

Hjemmelavede kammerjunkere med surdej – sprøde, søde og perfekt til en portion koldskål!

Dansk sommer = en skål koldskål med sprøde kammerjunkere… har jeg ret? Hvis du aldrig har prøvet at bage kammerjunkere selv – så kommer her en venlig opfordring: det er meget nemmere (og bedre), end du tror!

Disse hjemmelavede kammerjunkere er lavet med en smule surdej, som giver smag og ekstra sprødhed. De laves i en foodprocessor på få minutter, og du kan bage en stor portion, som holder længe i en tætsluttende bøtte – eller fryse dejen ned, så du altid er klar til spontan koldskål hele sommeren.

Surdej i kammerjunkere

Ja, det lyder måske lidt skørt – men hjemmelavede kammerjunkerne er en helt oplagt mulighed for at bruge den surdej som ellers skulle være kasseret. Du bruger bare en rest surdej direkte i dejen, også selvom den har stået i køleskabet – intet fancy og ingen hævetid.

Lynhurtig dej – klar til ovnen eller fryseren

Dejen laves super nemt i foodprocessoren: smør, sukker, mel, surdej, lidt bagepulver og vanilje – og så en smule mælk og æggeblomme for at samle dejen. Når dejen er samlet, formes dejen til en aflang form og skæres i skiver, der bages sprøde og gyldne i ovnen. Herefter kan du glæde dig til duften der breder sig i huset.

Det smarte er at du kan fryse dejen, så du bare skal tage lidt op, skære i skiver og bage, når sommervejret (eller lysten) melder sig. En slags koldskåls-beredskab, kan man sige.

Server dem med min mors koldskål

Disse kammerjunkere smager allerbedst sammen med min mors hjemmelavede koldskål – en klassiker hos os, og det smager af barndom, sommerferie og eftermiddage i haven. Den er cremet, sød og frisk – lige som den skal være.

Hjemmelavet koldskål og kammerjunkere er, efter min mening noget af det dejligste, du kan servere i sommermånederne – og med denne opskrift har du altid en nem, hjemmelavet version lige ved hånden.

Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej

Disse kammerjunkere smager som dem, du kan købe – bare meget bedre. De er perfekt sprøde, har en mild smag. Bonus: det er en virkelig god måde at bruge overskydende surdej på.
Ingen bedømmelser endnu
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Ret Småkager, Sommermad
Antal 40 stk

Udstyr

  • Foodprocessor

Ingredienser
  

  • 200 gram kagemel (fx denne – reklamelink)
  • 75 gram sukker
  • 75 gram koldt smør
  • 50 gram surdej (gerne overskudssurdej)
  • 1 æggeblomme
  • 2 spsk mælk
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1/2 bagepulver

Sådan gør du
 

  • Tilsæt mel, sukker, vaniljesukker, kardemomme og koldt smør til en foodprocessor. Blend ca. 10-20 sekunder til smørret er smuldret ind i melet.
  • Tilsæt surdej, æggeblomme og mælk. Blend igen, til dejen begynder at klumpe sig sammen. Tag dejen ud og form til en kugle med hænderne.
  • Del dejen i 2 lige store stykker og rul dem til en aflang form på ca. 18 cm. Hvis du gerne vil fryse dejen, er dette det perfekte tidspunkt. Bare pak dejen i film eller en frysepose.
  • Skær hver aflang form ud i 18-20 stykker.
  • Bag ~10 min ved 200 grader (vend dem halvvejs). Lad dem herefter afkøle på en bagerist. Når du er helt afkølede opbevares de i en lufttæt beholder.
Har du prøvet denne opskrift?Del dine tanker

2 svar til “Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej”

  1. Birgit Avatar
    Birgit

    Lyder lækkert, har du prøvet om de kan laves i airfryer ved 200 grader også?☺️👍

    1. Sophie Avatar

      Mange tak! Jeg ejer faktisk ikke en airfryer, så det ved jeg desværre ikke 😅 Men lad mig endelig vide hvis du prøver det, det kunne ellers være smart 🙏

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift bedømmelse




Opskrifter du måske vil kunne lide

Velkommen!

Jeg hedder Sophie, og jeg elsker at dele glæden ved at bage simpelt og lækkert surdejsbrød helt fra bunden. Her på Mad med Frihed finder du opskrifter, tips og værktøjer, der gør det nemt og overskueligt at bage med surdej – uanset om du er nybegynder eller har bagt i årevis.
Ud over surdejsbrød og andet bagværk deler jeg også opskrifter på nemme hverdagsretter, snacks, kager og meget mere.

Ny e-bog: Succes med surdej – Download her

Hent din GRATIS guide til surdej!

Download din gratis guide til surdej

*Du kan til enhver tid afmelde dig igen via linket i bunden af nyhedsbrevet. Læs privatlivspolitik.