Hjemmelavede kammerjunkere med surdej – sprøde, søde og perfekt til en portion koldskål!
Dansk sommer = en skål koldskål med sprøde kammerjunkere… har jeg ret? Hvis du aldrig har prøvet at bage kammerjunkere selv – så kommer her en venlig opfordring: det er meget nemmere (og bedre), end du tror!
Disse hjemmelavede kammerjunkere er lavet med en smule surdej, som giver smag og ekstra sprødhed. De laves i en foodprocessor på få minutter, og du kan bage en stor portion, som holder længe i en tætsluttende bøtte – eller fryse dejen ned, så du altid er klar til spontan koldskål hele sommeren.

Surdej i kammerjunkere
Ja, det lyder måske lidt skørt – men hjemmelavede kammerjunkerne er en helt oplagt mulighed for at bruge den surdej som ellers skulle være kasseret. Du bruger bare en rest surdej direkte i dejen, også selvom den har stået i køleskabet – intet fancy og ingen hævetid.
Lynhurtig dej – klar til ovnen eller fryseren
Dejen laves super nemt i foodprocessoren: smør, sukker, mel, surdej, lidt bagepulver og vanilje – og så en smule mælk og æggeblomme for at samle dejen. Når dejen er samlet, formes dejen til en aflang form og skæres i skiver, der bages sprøde og gyldne i ovnen. Herefter kan du glæde dig til duften der breder sig i huset.
Det smarte er at du kan fryse dejen, så du bare skal tage lidt op, skære i skiver og bage, når sommervejret (eller lysten) melder sig. En slags koldskåls-beredskab, kan man sige.
Server dem med min mors koldskål
Disse kammerjunkere smager allerbedst sammen med min mors hjemmelavede koldskål – en klassiker hos os, og det smager af barndom, sommerferie og eftermiddage i haven. Den er cremet, sød og frisk – lige som den skal være.

Hjemmelavet koldskål og kammerjunkere er, efter min mening noget af det dejligste, du kan servere i sommermånederne – og med denne opskrift har du altid en nem, hjemmelavet version lige ved hånden.

Hjemmelavede Kammerjunkere med Surdej
Udstyr
- Foodprocessor
Ingredienser
- 200 gram kagemel (fx denne – reklamelink)
- 75 gram sukker
- 75 gram koldt smør
- 50 gram surdej (gerne overskudssurdej)
- 1 æggeblomme
- 2 spsk mælk
- 2 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk kardemomme
- 1/2 bagepulver
Sådan gør du
- Tilsæt mel, sukker, vaniljesukker, kardemomme og koldt smør til en foodprocessor. Blend ca. 10-20 sekunder til smørret er smuldret ind i melet.
- Tilsæt surdej, æggeblomme og mælk. Blend igen, til dejen begynder at klumpe sig sammen. Tag dejen ud og form til en kugle med hænderne.
- Del dejen i 2 lige store stykker og rul dem til en aflang form på ca. 18 cm. Hvis du gerne vil fryse dejen, er dette det perfekte tidspunkt. Bare pak dejen i film eller en frysepose.
- Skær hver aflang form ud i 18-20 stykker.
- Bag ~10 min ved 200 grader (vend dem halvvejs). Lad dem herefter afkøle på en bagerist. Når du er helt afkølede opbevares de i en lufttæt beholder.
Skriv et svar