Disse English muffins er baseret på surdej fremfor gær, dvs. at de har en længere hæve/fermenteringstid, hvilket både udvikler smagen og gør brødet mere blidt ved maven. Det kræver lidt tålmodighed, men det er det hele værd når du står med velduftende og smagfulde English muffins som uden tvivl vil blive et hit derhjemme! Læs med for at finde ud af, hvordan du bager fantastiske English muffins med surdej
English muffins er meget alsidige, og kan bruges til både morgen, frokost eller som snack. Prøv dem med smør og honning, avocado og pocherede æg, eller brug dem som bunden til en luksuriøs eggs benedict.
Tidsramme for surdejsbagning
Når man fodrer sin surdej anbefales det at gøres nogenlunde samme tid hver dag. De fleste vælger at gøre det morgen/aften. Nedenfor giver jeg dig 2 eksempler på hvordan du kan fodre din surdej, så den er aktiv når du vil bage English muffins.
Fodring om aftenen:
Hvis du fodrer din surdej om aftenen så du kan blande dejen næste morgen, skal surdejen have lidt ekstra næring (mel og vand) at arbejde med, da den skal stå i en del timer. Om vinteren fodrer jeg typisk 1:2:2 og om sommeren typisk 1:4:4.
Kl. 21: Bland 25 g surdej, 50 g mel (5 g øko fuldkornsmel og 45 g øko hvedemel) og 50 g vand. Husk at markere hvor dejen går til i glasset med et elastik.
Kl. 8: Check om surdejen har peaket, dvs. at den er hævet til minimum dobbelt størrelse, og har masser af luftbobler. Herefter blandes dejen. Følg trinene i opskriften.
Fodring om morgenen:
Hvis du gerne vil bage samme dag, skal surdejen fodres med en mindre mængde vand og mel, så den hurtigere peaker. Her vil jeg anbefale en 1:1:1 ratio.
Kl. 9: Bland 35 g surdej, 35 g mel (5 g øko fuldkornsmel og 20 g øko hvedemel) og 35 g vand. Husk at markere hvor dejen går til i glasset med et elastik.
Kl. 12: Check om surdejen har peaket, dvs. at den er hævet til minimum dobbelt størrelse, og har masser af luftbobler. Herefter blandes dejen. Følg trinene i opskriften.
English muffins (surdej)
Opskrift af: SophieLækre og luftige English muffins baseret på surdej fremfor gær.
8
stk30
minutter20
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
100 gram surdej
1 dl mælk
2 dl vand
50 gram smør
1,5 tsk salt (10 g)
1 tsk sukker
30 gram fuldkornsmel
470 gram manitoba hvedemel
- Øvrigt
Polenta (majsgryn)
Fremgangsmåde
- Smørret smeltes i mikroovn eller i en gryde.
- Tilsæt vand, mælk og det varme smør i en røreskål.
- Tilsæt surdejen og rør det godt rundt.
- Tilsæt mel, salt og sukker og rør det hele sammen til en klistret dej.
- Udfør 4 sæt stræk og fold med 30 min. mellemrum.
- Smør en condibøtte 3 L med en lille smule olie, og hæld dejen heri. Dejen skal nu fortsat hæve på køkkenbordet, til den er hævet med 50-75%. Dette tager typisk 4-6 timer.
- Når dejen har hævet, stilles den i køleskabet natten over.
- Dagen efter, hældes dejen ud på et meldrysset bord, og tryk den forsigtigt ud med hænderne. Brug en kageudstikker (Ø: 8 cm) til at skære 7-8 lige store stykker.
- Fordel godt med majsgryn i en dyb bradepande, og fordel cirklerne forsigtigt på pladen. Dæk med låg/husholdningsfilm.
- Lad dejen efterhæve i 2-3 timer.
- Når dejen har hævet, opvarmes en pande til middel varme. Når panden er varm tilsættes 3 English muffins ad gangen, som bages ca. 7 min på hver side, eller til begge sider er sprøde og gyldne. Hvis du er i tvivl om dine English muffins er færdige, kan du efterbage dem 5-10 minutter i ovnen ved 200 grader (dette foretrækker jeg selv at gøre).
- Nu er det bare om at nyde dine English muffins, f.eks. med lækre toppings, eller som en lækker sandwich.
Udstyr
- Udstikker til dejenRund udstikker Ø 8 cm
- CondibøtteCondibøtte 3 L
- PolentaPolenta 2 kg
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar