Cookies med surdej, valnødder og chokolade

Har du nogensinde prøvet at bage cookies med surdej? Hvis ikke, er det på tide! Surdej tilføjer en ny og spændende dimension til de klassiske cookies, både hvad angår smag og tekstur. Surdej tilfører en dybde i smagen, som balancerer perfekt med den søde chokolade og de ristede valnødder. Samtidig hjælper surdejen med at skabe den ideelle konsistens – sprød i kanten og blød og chewy i midten.

Fordelene ved at bage cookies med surdej

Smag: Surdej tilføjer en (mild) syrlig undertone, som giver en mere kompleks smag. Denne syrlighed balancerer sødmen fra sukker og chokolade, og gør disse cookies til en fantastisk smagsoplevelse.

Tekstur: Surdej hjælper med at gøre cookies både sprøde i kanterne og bløde og chewy i midten. Den naturlige gæring fra surdejen giver småkagerne en skøn luftig konsistens, som gør dem ekstra lækre at spise.

Fordøjelse: Surdejen hjælper med at nedbryde nogle af de komplekse kulhydrater i melet, hvilket kan gøre cookies lettere at fordøje. Det er derfor en ekstra bonus, hvis du gerne vil tilføje noget godt for maven til dine bagværk.

Mindre spild: Dette er en god opskrift til at få brugt evt. overskudssurdej som er til overs fra brødbagning. Dermed mindskes spild, samtidig med at man opnår alle de andre fordele som er listet her. Win-win!

Hviletid

Når du har lavet dejen til disse cookies har du to muligheder:

  1. Du kan vælge at bage dem med det samme
  2. Du kan stille dejen i køleskabet næste dag

Uanset hvilken metode du vælger, vil du ende med lækre og smagfulde cookies! 🙌 Fordelen ved at lade dejen hvile i køleskabet er, at de gavnlige bakterier i surdejen får tid til at nedbryde nogle af de komplekse kulhydrater i melet, hvilket gør det lettere at fordøje. Samtidig intensiveres smagen, når dejen får lov at hvile og udvikle sig. Valget er helt op til dig – resultatet bliver skønt uanset hvad!

Hvis du er vild med cookies som er fyldt med smag og en kombinationen af sprødt og blødt, så er disse cookies et must-try 😍

Cookies surdej, valnødder og chokolade

Cookies surdej, valnødder og chokolade

Opskrift af: Sophie

Disse lækre cookies har en unik dybde af smag fra surdej, som går perfekt sammen med den søde chokolade og de sprøde nødder. Hvis du har surdej i overskud, så er dette opskriften til dig!

0.0 fra 0 bedømmelser
Antal

10

stk
Prep time

30

minutter
Tilberedning

40

minutter
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 125 gram koldt smør

  • 125 gram brun farin

  • 75 gram sukker

  • 1 æg

  • 2 spsk surdej (50 gram)

  • 200 gram hvedemel

  • 1 tsk bagepulver

  • 2 tsk vaniljesukker

  • 50 gram mørk chokolade

  • 50 gram mælkechokolade

  • 50 gram valnødder

  • Valgfrit
  • Flagesalt

Fremgangsmåde

  • I skålen til røremaskinen tilsættes smør, brun farin og sukker.
  • Pisk ved laveste hastighed til smør og sukker er blandet sammen. Jeg anbefaler at bruge denne type dejkrog:
  • Tilsæt æg og surdej, og rør det sammen (OBS. pisk ikke for længe, det skal kun lige vendes sammen).
  • Tilsæt mel, bagepulver og vanilje og rør igen sammen ved lav hastighed, til alt melet er absorberet (undgå fortsat at piske for længe).
  • Hak valnødder, mørk chokolade, og mælkechokolade og vend det i dejen.
  • Form nu dejen til 10 lige store kugler.
  • Hvis du vil bage dagen efter:
  • Placér cookie-kuglerne i en lufttæt beholder i køleskabet natten over. På denne måde får surdejen mulighed for at fermentere, og udvikle smag og tekstur. Hvis du gerne vil bage med det samme, kan du blot gå videre til næste trin.
  • Når du er klar til at bage:
  • Forvarm ovnen til 200 grader. Placér cookie-kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir (ca. 6 cookies pr. bradepande).
  • Bag i ovnen i 10-12 min. Hvis din ovn varmer ujævnt, kan du med fordel vende bagepladerne undervejs.
  • Hold øje med dem, og sørg for at de ikke får for lang tid! Overfladen skal gerne være let gylden, og det er OK hvis midten ser en lille smule blød ud. Dette skyldes at tilberedningen fortsætter, efter de er kommet ud af ovnen. Lad dem afkøle på en bagerist (behold dog bagepapiret under dem, så de ikke går i stykker).
  • Hvis du kan lide en smule salt på dine cookies, kan du drysse med lidt flagesalt mens de afkøler.
  • Opbevares i en lufttæt beholder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk